Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και του κοινού σχετικά με τη παραλαβή των έργων

A )  Ενημέρωση :  ΠΡΟΣΟΧΗ  " ΔΕΝ Καταθέτουμε πλέον καμία συνδρομή στους Λογαριασμούς του Συνεταιρισμού αφού δεν υπάρχουν συνδρομές για το 2024  και είναι υπό εκκαθάριση. Τα παλαιά υπόλοιπα οφειλών έχουν ισοσκελιστεί με τη καταβολή του αποθεματικού πέρυσι.  

Για τον Εξωραϊστικό δεν έχουμε ακόμη ανοίξει λογαριασμό λόγω τυπικών διαδικασιών που απαιτούνtαι. Θα ενημερωθείτε με μήνυμα σχετικά. Στείλετε αιτήσεις εγγραφής ή επικοινωνήστε στο alkioni.elda@gmail.com

Β) Για τα έργα υποδομής και τη παράδοση τους στο Δήμο

Μετά την απουσία αντίδρασης από το Δήμο Ιστιαίας για τη Παραλαβή των έργων του οικισμού μας και της έλλειψης φροντίδας τους μετά τη διάλυση του συνεταιρισμού μας που τόσα χρόνια τα φρόντισε με πλήρη επάρκεια και λειτουργικότητα θεωρήθηκε σκόπιμο να ενημερώσουμε το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του κοινού μέσω του τοπικού τύπου με τις θέσεις μας . 

Στείλαμε λοιπόν τη παρακάτω επιστολή για ενημέρωση σχετικά με τον οικισμό μας. 

(ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ – αρ. Γεμη 172840007000)

ΠαραθεριστικΟς ΟικοδομικΟς ΣυνεταιρισμΟς προσωπικοΥ ΕΛ.Δ.Α 

“Η  Α Λ Κ Υ Ο Ν Η”  ΣΥΝ.ΠΕ

Αρ. έγκρισης  Καταστατικού: 22/2014  20/3/2014  Ειρηνοδικείου Αθηνών

17Ο χλμ Εθν. Οδού Αθηνών – Κορίνθου 19300 Ασπρόπυργος

ΤΗΛ. 210 55.33.337 e-mail: alkioni2012@gmail.com URL: http://synelda.blogspot.gr

Ασπρόπυργος 11/03/2024                                                                Αρ. Πρωτ :1619

 ΠΡΟΣ : Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού / Δήμαρχο / Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου / Δημοτικούς Συμβούλους.

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση Δημ. Συμβούλων Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού από τον Ο.Σ σχετικά με τις  εκκρεμότητες που υφίστανται με τον Δήμο.

 Αξιότιμοι κύριοι,

Τόσο ο Συνεταιρισμός μας όσο και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Οικισμού Προσωπικού ΕΛ.Δ.Α “ΑΛΚΥΟΝΗ” που απαρτίζεται από ιδιοκτήτες οικοπέδων στην έκταση του Ο.Σ, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε πληρέστερα σχετικά με το Συνεταιρισμό μας, καθώς και τις  εκκρεμότητες που υφίστανται με τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

 Α. Ενημέρωση.

1.    Στις 18/09/1989 (ΦΕΚ 701τευχος 2ο) ιδρύεται Συνεταιρισμός με την επωνυμία «ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛ.Δ.Α. ΣΥΝ.Π.Ε.» με σκοπό την αγορά έκτασης για την κατασκευή παραθεριστικών οικιών για τα μέλη του.

Επελέγη ως κατάλληλη για το σκοπό αυτό αγροτική έκταση στη θέση Βιστρίτσα του Δήμου Ιστιαίας.

Με την από 20/03/2014 έγκριση του Ειρηνοδικείου Αθηνών ισχύει το νέο καταστατικό για τον Συνεταιρισμό αφού υποχρεώθηκε στην αλλαγή σε εναρμόνιση με τη νέα νομοθεσία λόγω της υποχρεωτικής αλλαγής των καταστατικών λειτουργίας όλων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

2.    Ο Συνεταιρισμός απέκτησε την έκταση του με αγορά, δυνάμει του υπ' αριθμό 3236/25.05.1990 συμβολαίου του συμβολαιογράφου Αθηνών Γεωργίου Αποστολόπουλου.

3.    Με το υπ' αριθμό 9404/18.06.1997 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Χρήστου Στείρου, που νομίμως έχει μεταγραφεί στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Ιστιαίας στον τόμο 587 με αριθμό 73,  παραχώρησε και μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Ιστιαίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 2 του Π.Δ. 93/1987, τμήμα γης για τη δημιουργία κοινοχρήστων           κοινωφελών και ειδικών χρήσεων χώρων (ΟΤ - Γ154).                                Συνολικά παραχωρούνται στο Δήμο Ιστιαίας σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ρυμοτομικό, πέντε Οικοδομικά Τετράγωνα: ΟΤ - Γ154, Γ249, Γ253, Γ254, Γ259.

4.    Στη συνέχεια επικυρώθηκε ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων που διατρέχουν την έκταση του Συνεταιρισμού, ως προϋπόθεση της έγκρισης του Πολεοδομικού σχεδίου το οποίο εγκρίθηκε με τον καθορισμό των οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρόμων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων και καθορίστηκαν οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που προέκυψαν, δυνάμει της υπ' αριθμό 9204/26.02.2004 απόφασης της Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθμό 269/05.03.2004 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Τεύχος 4ο).

5.    Με την υπ' αριθμό 8317/01.10.2004 απόφαση Νομάρχη Ευβοίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθμό 945/21.10.2004 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Τεύχος 4ο) κυρώθηκαν οι πινακίδες εφαρμογής και η υψομετρική μελέτη του Ρυμοτομικού σχεδίου, όπως συντάθηκαν από την τεχνική εταιρία "Σ. κ Κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε."  και θεωρήθηκαν από τον Διευθυντή Χ.Ο.Π. Ν. Ευβοίας.

6.    Με την υπ' αριθμό 8216/04.11.210 απόφαση του Νομάρχη Ευβοίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθμό 530/09.12.2010 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων), τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Συνεταιρισμού μετά την υλοποίηση των έργων υποδομής, επανακυρώθηκαν οι πινακίδες εφαρμογής και θεωρήθηκαν από τη Διευθύντρια Πολεοδομίας της Ν.Α.Ε, με αποτέλεσμα την αύξηση των χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων.

7.    Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής από το τέλος του 2011, τα οποία συντηρούνται και φυλάσσονται μέχρι σήμερα από τον Ο.Σ, ήτοι: Χωματουργικά, Οδοστρωσία του οδικού δικτύου μήκους 15km, Δίκτυο απορροής και αντλιοστάσια ομβρίων, Δίκτυο ύδρευσης από αδειοδοτημένη γεώτρηση με δύο δεξαμενές και παροχές ως τα οικόπεδα, Δίκτυο πυρόσβεσης σε λειτουργία, Δίκτυο ΔΕΗ μέσης τάσης, χώρος εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, περιοχές αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, πρασίνου, καταστημάτων, στάθμευσης οχημάτων, πολιτιστικού κέντρου, πλατείας, εκκλησίας. Επίσης με δαπάνες του Ο.Σ έχει γίνει διαπλάτυνση σε πλάτος 10μ. της αγροτικής οδού από Παναγία Ντηνιούς έως τη 2η είσοδο του Ο.Σ με εξυγίανση του εδάφους και διάστρωση αυτής με 3Α.

8.    Τέλος ανανεώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι βάσει της ΑΔΑ: ΨΝΣΟ4653Π8-ΞΔΚ της 01/11/2022 απόφασης του Γεν. Δντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υ.Π.Ε.Ν

9.    Στο σύνολο της έκτασης προέκυψαν 668 οικόπεδα, ελάχιστου εμβαδού (αρτιότητας) 450τ.μ. Από αυτά κατόπιν κλήρωσης μεταξύ των μελών αλλά και αγορών μεταβιβάστηκαν με οριστικά συμβόλαια στους Συνεταίρους και άλλους δικαιούχους.

10.  Το συνολικό κόστος της έκτασης και των έργων ανέρχεται περί τα 6εκ. € με τιμές προ 12ετίας.

11.  Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα έργα υποδομής κατασκευάστηκαν με την έγκριση των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών όπως αποδεικνύεται από επίσημη αλληλογραφία, και σύμφωνα με το Νόμο ανήκουν στο Δήμο. Το ίδιο ισχύει για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και τα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν παραχωρηθεί σε αυτόν. Αντιλαμβάνεστε οτι ο Δήμος έχει μια υποδομή κόστους εκατομμυρίων ευρώ, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Ήδη από τα έργα έχει επωφεληθεί η περιοχή, αφού έγινε ευκολότερη η οδική πρόσβαση προς Παναγία Ντηνιούς και τις γειτονικές μας ιδιοκτησίες, προστατεύθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα, υπάρχει πολύ κοντά τους δίκτυο πυρόσβεσης εν λειτουργία, άριστα συντηρημένο και ευκολότερη πρόσβαση  στο ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο ήλθε εγγύτερα στην περιοχή. Πολύ περισσότερα θα είναι τα οφέλη με την οικοδόμηση στα οικόπεδα, η οποία δυστυχώς ανεκόπη λόγω της οικονομικής κρίσης.

12.  Ο Ο.Σ έχει καλέσει ήδη τρεις φορές το Δήμο (Με επιστολές από 25/11/2022, 27/03/2023 και εξώδικη κλήση από 11/12/2023), σύμφωνα με το Ν.4030/2011 αρθ. 39 παρ. 11, να παραλάβει τα έργα υποδομής και τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς μέχρι σήμερα να λάβει απάντηση…

 Β. Εκκρεμότητες.

 Σχετικά πρόσφατα ο Ο.Σ διαπίστωσε ότι:

  1. Δεν έχει δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ) η αδειοδοτημένη γεώτρηση που υπάρχει και λειτουργεί στον Οικισμό, παρά το γεγονός οτι ο Δήμος έχει προβεί σε καταγραφή των γεωτρήσεων της περιοχής.
  2. Δεν έχει αποδοθεί η ονοματοδοσία των οδών, η οποία έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας.

 Γ. Προτάσεις.

 Ο Συνεταιρισμός μας διαχρονικά έχει επιδιώξει σταθερή σχέση συνεργασίας με όλες τις Δημοτικές Αρχές και το ίδιο επιθυμεί και με την παρούσα. Μας προξενεί λοιπόν απορία η στάση του Δήμου να μην απαντά στη νόμιμη πρόσκλησή μας να παραλάβει μια υποδομή που του ανήκει και μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών του.

  1. Είμαστε διαθέσιμοι αν κληθούμε, να συζητήσουμε τους λόγους αυτής της στάσης και να επιδιώξουμε τη λύση του θέματος.
  2. Αν ο Δήμος εκτιμά οτι η παραλαβή των έργων αποτελεί πρόβλημα ή βάρος γι’ αυτόν, παρακαλούμε να μας ενημερώσει επίσημα, ώστε να λάβουμε κι εμείς εκείνες τις αποφάσεις που θα προστατεύσουν τα έργα και κατ’ επέκταση την περιουσία των μελών του Ο.Σ και των κατοίκων.

                                                     ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ

Βιτωράτος Δημ.                      Τραχαλάκη Σπυρ.                            Χαλδαίος Νικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.